„Jedzenie może być najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą formą lekarstwa albo najwolniejszą formą trucizny.”
Ann Wigmore

Diet coaching koncentruje się na pracy z człowiekiem jako całością, a nie tylko z jego wagą. Jest to szczególnie ważne biorąc pod uwagę fakt, iż większość ludzi chcących schudnąć boryka się z efektem jojo. W programie diet coachingu pracuję zatem z wartościami klienta, z jego ograniczającymi przekonaniami, także tymi na poziomie nieświadomym, jak również z korzyściami wtórnymi, które daje klientowi posiadanie nadwagi. Cel klienta w diet coachingu jest bardzo często jasno sprecyzowany- „tak, oczywiście, chcę schudnąć”. Jeżeli jednak klient z jakiegoś powodu nie może tego zrobić, czuje się przytrzymany, ma poczucie, jakby zahaczył się kawałkiem ubrania o wystający drut- robi krok wprzód, a nie może pójść dalej, to przede wszystkim należy zacząć od znalezienia odpowiedzi na pytanie, z jakiego powodu tak się dzieje. Rozwiązanie często umiejscowione jest na poziomie wartości, przekonań bądź korzyści wtórnych, dzięki którym klient w nieuświadomiony sposób załatwia sobie nadwagą inny ważny temat w jego życiu.
W diet coachingu kluczowa jest uważność na samego siebie- co mi służy, a co nie, po zjedzeniu czego czuję się nakarmiony, a po czym jedynie najedzony. Klient we współpracy z coachem zbiera informacje dotyczące zdrowego dla siebie sposobu odżywiania pamiętając, że są pewne podstawowe reguły- te o których mówią dietetycy, ale mając także na uwadze fakt, iż to co dla jednego jest pożywieniem, dla drugiego może być trucizną.
Dopiero po uzyskaniu wglądu w sposób, w jaki myśli i przekonania wpływają na wagę ciała, klient jest gotowy do wybrania służącego mu sposobu odżywiania, który w konsekwencji poprzez trwałą zmianę nawyków żywieniowych prowadzi do osiągnięcia optymalnego BMI.
Program diet coachingu jest rekomendowany zarówno dla klientów indywidualnych, jak również dla firm.